Zelené brambory útočí!

19. července 2008 v 22:21 | Antarra
Nebude to stupidní pokus o sci-fi povídku, pojednávající o útoku zeleniny, nýbrž drobné doplnění "praktických" znalostí-zvláště pokud vaříte a konzumujete brambory (jako že asi většinou ano).
Takže v čem je průšvih?
Hlízy brambor - tedy části, které jíme - obsahují glykoalkaloid známý jako Solanin (alfa-Solanin). Ten se vyskytuje v celé rostlině, tedy i ve stonku, listech a bobulích. Jeho výroba se aktivuje spolu se vznikem chlorofylu-zeleného barviva rostlin, které je zase podmíněno slunečním světlem. Z toho tedy vyplývá, proč jsou jedovaté ZELENÉ brambory. Jaká je funkce solaninu? Má chránit rostlinu před škůdci a parazity, neboť má fungicidní a insekticidní účinky. Takže když se hlíza dostane na povrch půdy-začne nani svítit sluníčko-zezelená-zjedovatí...a tak se ochrání před hmyzem i plísní. Je to ale chytrá brambora, že...Z tohoto důvodu má solanin též své využití v zemědělství. Jenže jedovaté nejsou pouze zelené části hlíz, ale hlízy samotné. Největší koncentrace solaninu se nachází v klíčkách a v očkách a asi 2-3mm vrstvy samotné hlízy pod slupkou. Více ho je také v menších bramborách. K projevům otravy u člověka dochází po požití od 2 do 5 mg/kg a jsou to nejprve zrychlení dechové a tepové frekvence, pak ztráta vědomí přecházející v kóma. V trávicím traktu dochází k poškození sliznice v žaludku a dvanáctníku, s možným krvácením a otoky, obvykle je otrava doprovázena křečemi v žaludku a průjmem. Bylo zaznamenáno několik vážných, snad i smrtelných otrav, ke kterým došlo v důsledku konzumace potravin připravených z naklíčených brambor.
A co s tím?
Solanin se deaktivuje pouze delším zpracováním při vysokých teplotách, takže běžnou tepelnou úpravou, tedy vařením, se ho rozhodně nezbavíte. Navíc se do vody z brambor vyluhuje, takže zvláště v jarních měsících není vhodné vodu z uvařených brambor nadále využívat např. k přípravě česnečky. Dále je vhodné při přípravě odstranit i zmíněné 2-3mm vrstvy hlízy a samozřejmě všechny zelené části, očka i klíčky.
 

4 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Martin Martin | 19. července 2008 v 22:38 | Reagovat

Sákryš...dneska k obědu jsem měl brambory. A teďka si nejsem jistý, zda-li byly zelený nebo žlutý.

2 Hakan Hakan | 19. července 2008 v 22:40 | Reagovat

Od ted budu škrabat brambory tak,že z nich zbude jen malej kousek :))

3 AnetQa AnetQa | E-mail | Web | 16. února 2010 v 18:37 | Reagovat

Díky .. mám to do škole =* .. :D

4 Antarra Antarra | E-mail | Web | 16. února 2010 v 21:54 | Reagovat

Jsem ráda, že můžu pomoct :-)

5 Nica Nica | E-mail | 8. prosince 2011 v 19:28 | Reagovat

Nejsou brambory jedovaté i když je oloupu i se zelenými částmi?

6 Antarra Antarra | E-mail | Web | 9. prosince 2011 v 19:17 | Reagovat

Ne, jinak hlízy jedovaté nejsou. Zbytek rostliny ano.

7 aleen aleen | Web | 15. ledna 2016 v 15:07 | Reagovat

fio banka půjčka :-P

8 Míša Míša | E-mail | 5. května 2016 v 13:38 | Reagovat

Ted jsem k obedu měla koupené velke brambory a pod slupkou byly zelené jakože vypadaly syrové nevyzrale i přesto jsem je oloupala uvařila a neco malo snědla.Tak uvidíme :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama